Het afgelopen periode ben ik druk in de weer geweest met verschillende Talent Bootcamps en talentenprogramma’s en daarin viel mij telkens het volgende op: Na het ontdekken van waar iemand écht goed in is en zijn talenten, waren er in elke bijeenkomst deelnemers die dan ook de logische vervolgvraag stelden: Wat wil ik eigenlijk…?
Dat deze vraag regelmatig terugkwam heeft mij het volgende inzicht gegeven: Als je gaat kijken naar wat je talenten zijn (wie ben ik) en gaat (her)ontdekken wat je werkelijk energie geeft komt vanzelf de vervolgvraag naar voren: en…wat wil ik eigenlijk?

Het antwoord op deze vraag noem ik het maken van een persoonlijke visie (geïnspireerd op het boek van Ilse Nelemans & Salem Samhoud met de titel ‘Je bent wie je wordt’).

Wat is een persoonlijk visie…?

Een persoonlijke visie is dat je een (meer) antwoord weet op de vraag welk hoger doel je nastreeft, welk concreet doel je stelt en waar je dus voor gaat. Gekoppeld aan vanuit welke waarden je dit doet en welke talenten je daarvoor inzet!

Leuk hoor…maar is dit wel relevant?

Ik denk dat deze vraag tijdloos is en zeker in de huidige tijd waar iedereen een veelheid heeft aan keuzemogelijkheden. Hierdoor is het van groter belang dan vroeger om zelf richting en focus te geven aan je leven. Ook de maatschappelijke beweging van de afgelopen 25 jaar dat mensen steeds individueler en met meer zelfstandigheid hun leven kunnen inrichten vraagt om zelfsturing.
Veel organisaties willen graag dat hun professionals zich verder ontwikkelen in ondernemend en proactief gedrag. Dat ze zelf de regie nemen over hun loopbaan en mobiliteit. Bewust zijn over het inzetten van eigen talenten en daarmee invulling geven aan hun eigen motivatie en gewaagde doelen.

Weet jij wat je wilt ...?

Eerlijk gezegd kreeg ik 20 jaar geleden wel een beetje pukkeltjes als mensen mij vroegen: Wat ga jij over 5 jaar doen? Ik vond dat toen een erg lastige vraag en dacht: ‘ik leef bij de dag’. Maar ik heb ontdekt dat je én bij de dag kunt leven én richting kunt geven aan wat je wilt. Mijn ervaring is dat dit voor veel mensen erg lastig is, maar wèl belangrijk als je richting wilt geven aan wat je wilt en niet alleen werken en leven bij de WAAN van de dag. Dus daarom: ga aan de slag en ontdek/formuleer wat je wilt!

Enkele tips ter inspiratie.
- Boek: Je bent wie je wordt!, auteurs Ilse Nelemans &Salem Samhoud
- Film: Into the Wild, 2007, regie Sean Penn
- Film: Dead Poets Society (1989), regie Peter Weir
- Boek: De Alchemist, auteur Paulo Coelho