Bij talentontwikkeling staat het ontdekken en verder uitbouwen van sterke punten centraal. Vooral van managers krijg ik vaak de vraag over wat te doen met de zwakke punten bij henzelf en bij teamgenoten. Daarom in deze e-zine een aantal antwoorden en inzichten rondom de vraag: wat doe ik eigenlijk met mijn zwakke punten?

Wat vind je als ‘zwakke punten’ googelt?

Altijd als ik mezelf aan het voorbereiden ben op het schrijveneen artikel is een van mijn actiepunten een aantal zoekacties uitvoeren met verschillende trefwoorden. Meestal ben ik overdonderd door het aantal zoekresultaten, maar dat was een stuk minder toen in 'zwakke punten' googelde. Ik kreeg vooral veel sites en informatie te zien rondom solliciteren. Je kunt bijvoorbeeld veel informatie en advies vinden over hoe je je zwakke punten slim kunt verbergen. Ik snap dat je niet al je twijfels en zwakke punten breed uit gaat meten in een sollicitatiegesprek, maar of negeren nou de oplossing is...

Van negeren naar omzeilen

Het uitgangspunt van talentontwikkeling is NIET: concentreer je op je sterke punten en negeer je zwakke punten, maar concentreer je op je sterke punten en vind manieren om je zwakke punten te omzeilen.

Er is een belangrijk verschil tussen negeren en omzeilen. Want om je zwakke punten te omzeilen moet je heel goed weten wat je zwakke punten zijn en hoe ze werken, zodat je er slim mee om kunt gaan. De valkuil van negeren is dat je je zwakke punten ‘vergeet’ en je in situaties kunt laten verrassen door de plotselinge negatieve effecten daarvan.

 Wat is een zwak punt?

Vanuit talentontwikkeling is de definitie van een zwak punt: 'alles wat het leveren van bovengemiddelde prestaties belemmert'. Die definitie lijkt erg logisch, maar kreeg voor mij een andere lading toen ik haar vergeleek met de definitie uit de Van Dale: 'een zwak punt is een gebied waarop het ons ontbreek aan bekwaamheid, een punt waar iemand zwak tot matig presteert'.

Wat maakt dit nu uit?

Het verschil is dat de eerste definitie een zwak punt relateert aan de context. Iedereen heeft zwakke punten, ik ook: ik weet niets over het repareren van de versnellingsbak van mijn Volvo, maar voor mijn werk is dat totaal niet relevant.
Het is dus slim om een context/werkomgeving/functie te kiezen en te creëren waar het gedrag dat gerelateerd is aan je zwakke punt voor jou niet of weinig relevant is. In veel samenwerkingsrelaties zie je dat dit via slimme taakverdelingen wordt bereikt. ‘Eer’ je zwakke punten, wees er open en eerlijk over en zoek een manier om er slim mee om te gaan.

 Mijn ervaring is dat het heel bevrijdend kan zijn om met zelfvertrouwen en kracht te vertellen waar ik niet goed in ben. Ik vond het vaak ook moeilijk om te doen, maar wel belangrijk. Door aan te geven wat je zwakke punten zijn, word je betrouwbaar en geloofwaardig voor je omgeving.

Hoe weet je wat echt je zwakke punten zijn?

Wat te doen als je denkt dat je een zwak punt hebt dat het bereiken van een bovengemiddelde prestatie belemmert?

Wat je kunt doen is onderscheiden of je een gebrek hebt aan: 
1.    vaardigheid
2.    kennis
3.    talent

Bijvoorbeeld: Ik ben al sinds 2003 zelfstandig ondernemer. Zo.n 10 jaar geleden had ik een mooi kantoor en personeel. Maar ik merkte dat ik in de veranderende marktsituatie moeite had om zakelijk succesvol te blijven. Ik ging mezelf afvragen of ondernemen misschien toch niet echt iets voor mij was.
Als ik terugkijk, besef ik dat ik weinig tot geen kennis had over zaken als cashflow, kostenbeheersing en marketing. En ik had weinig vaardigheden in het opzetten van een structuur en het dagelijks werken op basis van concrete doelen vanuit een bedrijfsfocus en resultaatgerichtheid. Had ik iets te leren om succesvol te ondernemen? JA! Maar is dit een zwak punt van mij? Ik denk het niet. Want nu ik mijn kennis en vaardigheden heb bijgespijkerd, ben ik weer succes en blij aan het worden in ondernemen. Maar ik organiseer mijn werk wel wezelijk anders.

Het motto is dan ook: Werk vanuit talent en organiseer je zwaktes.