Overwin deze drempels en je talent komt tot volle bloei!

Verlang je naar een baan die echt past bij wie je bent en dus past bij je talent? Die baan (of het bedrijf) waarin je vol plezier werkt en waarin je werkelijk succesvol bent. Want hoe hard je ook je best doet, het échte succes blijft uit. Of blijf je een beetje hangen en gaat alles z'n gangetje?

Als je dat herkent, zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop je je afvraagt: 'Waarom is hij/zij wel succesvol en ik niet?' Misschien schrijf je het succes van de ander toe aan geluk (dat jij niet hebt) of aan het feit dat die persoon slimmer/gezonder/socialer is dan jij, of wellicht wijt je jouw gebrek aan succes aan verkeerde timing.
Dergelijke verklaringen zijn prima, maar kunnen je tegenhouden om het succes te bereiken dat je wilt. Want voor je het weet, ben je niet meer bezig met objectieve verschillen zoeken tussen jou en die ander, maar verzin je excuses waardoor jij niet in actie hoeft te komen.

 Realiseer je dat er maar één echt verschil is tussen succesvolle mensen en zij die dat niet zijn: succesvolle professionals zijn bereid dingen te doen die anderen nalaten. Of het nu gaat om succes in je bedrijf, het creëren van dat geweldige gezin of het opbouwen van een bruisende vriendenkring; iets bereiken gaat nooit zonder slag of stoot. Daar moet je iets voor doen. En als dat makkelijk was, zou iedereen het al gedaan hebben.

Alhoewel het er aan de buitenkant uit kan zien alsof alles iemand maar komt aanwaaien, is er achter de schermen meestal al jaren veel en hard gewerkt om dat succes te bereiken. Ik weet niet van wie deze quote precies is, maar een beroemd acteur schijnt ooit gezegd te hebben: 'It took me twenty years to become an overnight succes.' Waarmee hij wilde aangeven dat het publiek dacht dat hij van het ene op het andere moment bekend geworden was, terwijl hij al 20 jaar ploeterde om succesvol te worden.

Succesvolle mensen weten wat hun talenten zijn en durven dat te vertellen aan anderen. Daarnaast durven zij te vertellen waar ze niet goed in zijn en nemen daar wel verantwoordelijkheid voor. Ze geven dus eerlijk aan wat ze wel en niet kunnen, en vragen ondersteuning of hulp bij taken en zaken die wel bij de baan of klus horen, maar die zij beter niet zelf kunnen uitvoeren.

Succesvolle professionals vallen en staan steeds opnieuw weer op omdat ze een brandend verlangen hebben hun doel te bereiken. Succesvolle professionals hebben net zo veel tegenvallers als ieder ander. Alleen laten zij zich er niet door stoppen. Hun brandende verlangen - ongeacht of dit een verlangen naar geld, naar macht of naar een betere wereld is - zorgt ervoor dat ze doorgaan waar anderen opgeven.

Succesvolle professionals voelen de angst ook, maar doen het toch. Met succes werken betekent dat je voortdurend aan het groeien bent, als professional én als persoon. Jezelf ontwikkelen is loskomen uit wat vertrouwd voor je is, met alle ongemakkelijke gevoelens die daarbij horen. Als je succesvol wilt zijn, kun je er het beste voor zorgen dat je jezelf comfortabel gaat voelen bij het feit dat je je niet comfortabel voelt. ;-)

Als jij niet het plezier en succes hebt waar je naar verlangt (in welke vorm dan ook), dan zullen de antwoorden op deze drie vragen je helpen:

1. Wat is jouw brandende verlangen?

Wat wil je zo graag bereiken dat je bereid bent hiervoor dingen opzij te zetten? Waar gaat je staartje echt van kwispelen?

2. Wat zijn je verklaringen of excuses voor het feit dat je (nog) niet hebt bereikt wat je nastreeft?

Ga na wat de verklaringen precies zijn. En onderzoek of het geen excuses of smoesjes zijn. Smoesjes zodat je niet uit je comfortzone hoeft te komen en klein kunt blijven. Ik noem het hier even tussen neus en lippen door, maar vergis je niet in de hoeveelheid mensen die niet de stappen zetten die nodig zijn. Enkel en alleen omdat ze (onbewust) bang zijn boven het maaiveld uit te komen.

3. Waar blijf je hangen in je comfortzone?

Alleen dingen die je eerder niet deed, zullen je helpen andere resultaten te bereiken dan je tot nu toe hebt bereikt. Voel je je niet elke dag (een klein beetje) oncomfortabel? Dan ben je niet bezig je grenzen te verleggen en te groeien!

 Kortom: wat ga jij anders doen om WEL te bereiken waar je naar streeft?