3 tips om het vakantiegevoel vast te houden

De vakantie is voorbij, het 'gewone leven' is weer begonnen. Mijn vakantie duurde best wel lang voor mijn gevoel. De kids waren zes weken thuis en we hebben mooie avonturen beleefd. De vakantie begon met surf- en voetbalkamp. Daarna hebben we een mooie ronde door Frankrijk gemaakt: via Parijs naar de Middelandse Zee en via San Sebastiaan weer terug. Na weer even te hebben gewerkt, ben ik met mijn kids een paar dagen gaan wildkamperen. Het was een groot avontuur: slapen in een tent, lekker zwemmen en tandenpoetsen in de beek. Nu ook bij ons de scholen weer zijn begonnen en de regen met regelmatig uit de lucht valt is de vakantie echt weer voorbij.

Voor de meeste mensen is die overgang groot. In de vakantie hoef je niets terwijl je thuis vaak heel veel moet. Je kent het vast wel: het enige waar je je in je vakantie druk om maakt is wat je die dag gaat doen en dat je moet beslissen wat je waar gaat eten. Mijn ideale vakantie kenmerkt zich door genoeg slaap, afwezigheid van stress, dus veel ontspanning, veel speel- en denkruimte en geen to-do lijst. Het is zeker mogelijk deze ingrediënten ook toe te voegen aan jouw dagelijkse leven. Ik geef je graag 3 tips.

1. V e r t r a a g

In onze westerse wereld ligt het tempo hoog. Als je als persoon ook nog eens de neiging hebt om flink door te buffelen dan zit de vaart er goed in. Het nadeel is dat een hoog tempo reflectie in de weg staat. Reflectie is nodig om te leren en te groeien. Even stilstaan en bedenken wat je aan het doen bent, even je gedachten verzetten, even naar buiten staren. Hard hollen is ook slecht voor de creativiteit. Want, dat vraagt om tijd en ruimte in je hoofd. Dus: v e r t r a a g en bouw vaker momenten in voor niets. Thuis hebben wij ook een ‘stille’ afspraak - of beter gezegd - de gewoonte om het weekend niet vol te plannen met allemaal leuke afspraken. Juist even niets gepland hebben is heerlijk.

2. Blijf geïnspireerd

 Als je gewend bent om hard te werken dan loop je het gevaar veel te geven omdat je deadlines moet halen. Voor je het weet ben je een soort werkrobot die productie draait. Waar haal jij je inspiratie vandaan? En wanneer organiseer jij deze inspiratiemomenten? Voor mij werkt het om me in een andere wereld te verplaatsen, zo kan ik nieuwe ideeën opdoen en echt geïnspireerd raken. Eens per maand kun je bijvoorbeeld een ‘Google dag’ inplannen. Google geeft zijn medewerkers structureel speelruimte tijdens werktijd, tijd waarin mensen bezig mogen zijn met innovatie. Veel Google producten die wij nu gebruiken zijn daardoor ontstaan, zoals bijvoorbeeld Google Maps. Tijdens mijn eigen 'Google dag' moet ik niks en mag ik alles. Wandelen langs het strand, muziek luisteren, lezen, brainstormen over een artikel, toekomstplannen maken en koffie drinken. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende 'Google dag'. Bijna altijd ontstaat er dan een nieuw idee omdat ik ergens door geïnspireerd word.

3. Focus meer

Dit woord hoor je vast vaker. Ik natuurlijk ook. Focus wil ik zelf nog veel meer leren toe te passen. Een van de grootste problemen in deze tijd is ‘verdeelde aandacht’. Als ik zit te vergaderen, denk ik aan een project dat op me wacht. Als ik luister naar mijn vrouw, kijk ik ook op het scherm van mijn smartphone. Als mijn kinderen vertellen wat ze meegemaakt hebben, zit ik met mijn hoofd bij dat ene moeilijke gesprek. Ben ik er wel als ik ergens ben? Ben jij er wel als jij ergens bent? Als jij weet wat je te doen hebt, als je weet waarvoor jij leeft, zeg dan vaker ‘nee’ tegen deze verdeelde aandacht. Werk geconcentreerd en in blokken aan projecten, zonder je te laten afleiden. Geen binnekomende mailtjes, telefoontjes of WhatsApp berichten.

En? Wat ga jij anders doen?

07-09-2017 door Spiritgroup©